Scrum.org kurser

Hvem er agil ledelse? Få indblik i hvad det kræver at blive agil leder og hvordan man leder agilt. Få et enkelt og hurtig overblik over en agil leders rolle i forhold til et Scrum team. Se også alt om kurser og certificering inden for agil ledelse. Denne guide er både for nye og erfarne inden for Scrum, og specielt relevant hvis du er leder eller Scrum Master.

 

Agil ledelse – en forståelig guide

I denne guide finder du svaret på, hvad er agil ledelse. Hvad det kræver at blive agil leder og hvordan man leder agilt. Derudover gennemgår vi, en agil leders rolle i forhold til et Scrum Team or organisationen, samt relevante kurser inden for agile ledelse.

  1. Hvad er agil ledelse?
  2. Kan jeg blive en agil leder?
  3. Forandring med agil ledelse
  4. Hvem bruger agil ledelse?
  5. Hvornår er agil ledelse en fordel?
  6. Kurser i agil ledelse
  7. FAQ til agil ledelse

Hvad er agile ledelse?

Agil ledelse er det ledelsesmindset, som der er brug for i en organisation, der ønsker at arbejde agilt og vil have de bedste resultater med mest mulig værdi.

Agil ledelse indeholder en stor grad af servent-leadership over for andre personer, teams, organisationen og i høj grad en selv. Agil repræsenterer et fundamentalt skift i hvem der styrer arbejdet, og hvordan det styres. Traditionel ledelse er typisk udført med en mere styrende og reaktiv stil, hvor agil ledelse indeholder servant-leadership med en mere understøttende og kreativ stil.

I mange virksomheder har en mellemleder været en erfaren medarbejder, som havde styr på tingene og var den som tog mange beslutninger og styrede aktiviteter i et område af virksomheden. Ofte har mellemledere også været gode og erfarne i at slukke ildebrande og løse kritiske problemer. For mange virksomheder, har det bragt dem til hvor de er i dag. Når behov og aktiviteter er mere forudsigelige i virksomheden, hos kunder og i omverdenen, har mere traditionel ledelse også givet resultater og vækst, flere steder.

Når omverden og behov ændre sig oftere og blive mere uforudsigelige, har mange virksomheder også behov for at ændre sig og det kræver en ændret ledelsesstil og et andet mindset hos alle og specielt hos lederne. En virksomhed er allerede bagud, konkurrenterne begynder at lære hurtigere og kunne ændrer sig, uden de store omkostninger. Der er brug for agil ledelse til at understøtte en struktur, som gør virksomheden i stand til at kunne reagere hurtigere og bedre på forandringer og samtidig skabe mere værdi.

Agile Leadership In Practice – model

Uddannelsen Agile Leadersship In Practices (ALIP), som jeg har lavet sammen med Ole Rich Henningsen, indeholder en agil ledelsesmodel, som fokuserer på en agil leders rolle i forhold til sig selv og organisationen.

Agile Leadership In Practice Model

Som Leader, har du fokus på at skabe retning og allignment med fælles vision, mål og formål (purpose). Som Leader benytter du dig af ståstederne (stances) med teknikker og mindset inden mentoring og training til at skabe forståelse, læring og retning for alle i deres arbejde.

Som Servant, har du fokus på at supportere og skabe rammer, inden for hvilke dem du leder, har autonomi og tager ejerskab af hvordan de arbejder frem mod fælles mål og vision. Som Servant benytter du dig af ståstederne (stances) med teknikker og mindset til at coache og facilitere, for at understøtte at medarbejderne har de nødvendige rammer og ejerskab.  

Balancering mellem Alignment og Autonomy skal bringes ind i både organisationen og til teams. Det er også afgørende at man som leder har en Lean-Agile Foundation, med en forståelse af et agil mindset, og selv udfører walk-the-talk).  

En organisatorisk struktur, som understøtter formål, ejerskab og autonomi, kræver at mange typer af beslutninger delegeres fra leder til  medarbejderne. Det er en struktur, som er nødvendig og afgørende for at få Scrum og metoder inden for agil udvikling til at fungere med gode resultater.

 

 

Kan jeg blive en agil leder?

Det første spørgsmål du børe stille dig selv er:

Hvad vil gerne opnå ved at blive agil leder?

I dit svar, bør du forholde dig til både organisationen, medarbejdere og dig selv.

 

 

 

ledelse skal distribueres ud over hele organisationen

 

tager ledelse

 

 

 

Forandring med agil ledelse

 

Medarbejderne skal ejer en forandring ikke blot tage den til lån, fordi nogle andre siger det.

 

Kære leder, har du mistet modet?

Du vil sikkert svare; “Nej tværtimod, jeg kaster mig ud i den ene alvorlige beslutning efter den anden.”

Men det er ikke det mod, jeg taler om. Det jeg taler om er tåle-modet. Det mod der sørger for, at du tør tåle situationen og sidde stille mens alting raser, således at tankerne, følelserne, værdierne, erfaringerne og fornuften får rum til at udspille sig og blive en del af dine beslutninger.

Vi kender dem fra filmene som de tålmodige læremestre (Yoda, Dumbledore, Mr. Miyaki), der altid lader tingene/scenen udspille sig langt længere end vi seere kan holde ud. Vi sidder ude på kanten af stolen, og har det ligesom den handlekraftige og følelsesdrevne helt (eleven), som mister sit tålemod, og derfor handler heroisk, velmenende og… for tidligt.

Så kære leder, er du helten eller læremesteren?

 

 

Hvem bruger agil ledelse?

 

Hvem har brug for agil ledelse?

 

Hvad hvis der ikke er agil ledelse i virksomheden

 

 

 

Hvornår er agil ledelse en fordel?

Hvad man har et ønske om at arbejde på en agil måde

 

Hvis man starter med at arbejde agilt uden agil ledelse…

 

Kurser i agil ledelse

Brug følgende ord i dette eller lignende afsnit:

kursus

arbejde agilt

krav

FAQ – Oftest stillede spørgsmål om agil ledelse

Nedenfor finder du svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om en agile ledelse.

Hvad er en agil leder?

sdsdsds

Scrum.org courses

Subscribe to my newsletter

Join my mailing list to receive the latest news and updates about Scrum, Agile, courses, free event etc.

You have Successfully Subscribed!